Ticker

7/recent/ticker-posts

Δίλοφο Βοΐου Κοζάνης – ένας ορεινός παράδεισος. Του Αριστείδη Ρούνη*

Δίλοφο Βοΐου Κοζάνης – ένας ορεινός παράδεισος. Του Αριστείδη Ρούνη*

Χωριό Δίλοφο!

Το Δίλοφο
Ένα χωριό ορεινό, ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Τζάκια καπνίζουν τους κρύους μήνες, ενώ η φύση μοσχομυρίζει την άνοιξη. Σκαρφαλωμένο στα 950 περίπου μέτρα, το παλιό Λιμπόχοβο, νυν Δίλοφο προσφέρει απλόχερα τα όμορφα του τοπία στον επισκέπτη. Η επίσκεψη σε αυτό ενδείκνυται όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα ονόματα των χωριών
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην ευρύτερη περιοχή του Διλόφου, τα χωριά έφεραν τον προηγούμενο αιώνα διαφορετικά ονόματα από αυτά που έχουν σήμερα. Πλήθος καταγραφών και προφορικής ιστορίας μας μαρτυρούν τα προηγούμενα ονόματα των κοινοτήτων.

Πρόσβαση
Το χωριό αυτό με τα πετρόκτιστα σπίτια, βρίσκεται κοντά στη συμβολή τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε). Στην ουσία βρίσκεται στα σύνορα των Π.Ε Κοζάνης και Γρεβενών. Ωστόσο, σε απόσταση λίγων λεπτών οδήγησης συναντά κανείς τα όρια των Π.Ε Καστοριάς και αμέσως μετά Ιωαννίνων. Υπάγεται στο περίφημο Δήμο Βοΐου της Π.Ε Κοζάνης. Ανήκει στη δημοτική κοινότητα Πενταλόφου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, αποτελώντας την τοπική κοινότητα Διλόφου. Πέντε και δυο λόφοι συνθέτουν μια επτάμορφη ζωγραφιά. Μπορεί κανείς να φτάσει στο χωριό είτε από τα Γρεβενά, είτε από την Κόνιτσα, είτε από το Τσοτύλι. Το οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του. Στη διαδρομή ο ταξιδιώτης θα θαυμάσει μεγάλες μπιστεριές και άγριας ομορφιάς σκηνικό. Το χειμώνα θα υπάρχει παντού αρκετή ποσότητα χιονιού, ενώ τους πιο ζεστούς μήνες, το καφέ χρώμα, αφού αναμειχθεί με το πράσινο θα συναντά το γαλάζιο του ορίζοντα.

Οι μαχαλάδες του χωριού
Δυο είναι οι κύριοι μαχαλάδες του χωριού με τα καθημερινά ονόματα του «πέρα» και του «δόθε» μαχαλά να κυριαρχούν στις συζητήσεις. Οι μαχαλάδες εκτός από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ενώνονται και μέσω ενός μονοπατιού, όπου υπάρχει ένα πέτρινο γεφύρι.

Κάτοικοι
Κλείνοντας, επιλέξαμε να αναγράψουμε τη λέξη «κάτοικοι». Ωστόσο, η αναγραφή της είναι σχεδόν τυπική. Μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό δεν υφίστανται, πλην λίγων εξαιρέσεων. Τις ψυχρές ημέρες του χρόνου, ίσως καταφθάνουν στο χωριό μερικοί ιδιοκτήτες σπιτιών για τα Σαββατοκύριακα. Βέβαια, μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως το καλοκαίρι το χωριό μπορεί να αγγίξει τους τριακόσιους επισκέπτες. Έτσι, γεμίζει ο τόπος από ζωή, με στόχο να μη «σβήσει» ποτέ.

Αριστείδης Ρούνης

ΠΗΓΗ

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια