Ticker

7/recent/ticker-posts

Η ιστορία του μουσακά


Δεν υπάρχει κάποιος που θα διαφωνήσει πως ο μουσακάς είναι το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο, τότε ακριβώς που οι μελιτζάνες είναι γλυκές και οι ντομάτες ζουμερές. Αν και έχει συνδεθεί με την ελληνική γαστρονομική παράδοση ωστόσο ο μουσακάς είναι δημοφιλής και σε άλλα μέρη, στα Βαλκάνια, σε αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής όπως ο Λίβανος και φυσικά στη Τουρκία.
Διαφήμιση

Ο μουσακάς της Ανατολής


Η διαδρομή του μέχρι το τραπέζι μας είναι αρκετά μακριά και περίπλοκη. Αρχικά βρίσκουμε την λέξη μουσακά (musaqqa’a) στην αραβική γλώσσα που σήμαινε το κρύο. Στη Παλαιστίνη δε με το όνομα musakhkhan αναφέρονταν σε ένα πιάτο που δεν ήταν άλλο από μαγειρεμένο κοτόπουλο με κρεμμύδια τυλιγμένο σε ψωμί. Μόνο ανατρέχοντας στην περσική κουζίνα θα βρούμε ένα φαγητό με το όνομα maguma που πλησιάζει με τον γνώριμο μας μουσακά, έναν συνδυασμό από αρνίσιο κρέας και μελιτζάνες. Διάφορες παραλλαγές αυτής της συνταγής ωστόσο θα συναντήσουμε και σε άλλες χώρες της Ανατολής για παράδειγμα, στην Αίγυπτο το πιάτο αυτό φτιάχνεται με πιπεριές και μελιτζάνα. Στο Λίβανο περιέχει μελιτζάνες, ρεβίθια και πατάτες ενώ στη Τουρκία ο μουσακάς είναι απλώς ένα μείγμα με κιμά και μελιτζάνες που συνοδεύεται με πιλάφι. Σε άλλες Βαλκανικές χώρες όπως στη Βουλγαρία εκτός από τη μελιτζάνα προσθέτουν κολοκυθάκια ενώ για μπεσαμέλ χρησιμοποιούν το γιαούρτι.
Διαφήμιση

Ο ελληνικός μουσακάς

Στην Ελλάδα την εμφάνιση του τη χρωστάμε στον Νικόλαο Τσελεμεντέ ο οποίος αναφέρει αυτό το πιάτο μόλις το 1910 σε συνταγολόγιο του. Η αρχική συνταγή του μουσακά περιείχε πολλά μπαχαρικά σύμφωνα με τις κουζίνες της Ανατολής και αφού πρώτα αφαιρέθηκαν, προστέθηκε η μπεσαμέλ και έγινε ο μουσακάς που γνωρίζουμε έως σήμερα. Στη χώρα μας μαγειρεύεται από άκρη σε άκρη. Οι μόνες διαφορές που συναντάμε είναι πως άλλοτε φτιάχνεται με πατάτα και μελιτζάνα για βάση και άλλοτε με σκέτη τηγανισμένη μελιτζάνα ή ακόμα και κολοκυθάκια. Ωστόσο περνώντας τα χρόνια ο μουσακάς εξελίχτηκε και προσαρμόστηκε σε νέες σύγχρονες ανάγκες. Όλο και περισσότερες χορτοφαγικές και νηστίσιμες παραλλαγές συναντάμε στα σύγχρονα βιβλία μαγειρικής. Μια από αυτές είναι ο νηστίσιμος μουσακάς. Στη συνταγή για τον vegan μουσακά η μπεσαμέλ και ο κιμάς έχουν αντικατασταθεί με φυτικά προϊόντα.
Όπως και να έχει, ο μουσακάς είναι ένα πλούσιο και χορταστικό κυρίως γεύμα καθώς περιέχει σε απόλυτη αρμονία τόσο λαχανικά όσο κρέας και γαλακτοκομικά. Όμως όσο χρονοβόρο και να είναι το μαγείρεμα του σε αποζημιώνει με τη ανεπανάληπτη γεύση.


πηγή - περισσότερα ΕΔΩ!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια