Ticker

7/recent/ticker-posts

Θέλετε να γεράσετε καλά; Ποιο φρούτο πρέπει να τρώτε κάθε μέραΜαρία Κοτοπούλη
Το βουτυράτο φρούτο με την εξωτική καταγωγή και το ζωηρό πράσινο χρώμα, εκτός από εξαιρετικό σύμμαχο στην απώλεια λίπους από την κοιλιά, αναγάγεται και σε φρουρός της μακροζωίας 

  Ένα αβοκάντο την ημέρα
Το δημοφιλές εξωτικό φρούτο που ρίχνει πίεση και χοληστερόλη
αφαιρεί πόντους από την περιοχή της κοιλιάς
και τους προσθέτει στα χρόνια της ζωής μας. Αν και λόγω γεύσης έχει κερδίσει επάξια μια θέση σε κυριακάτικα brunch και καθημερινά υγιεινά σάντουιτς, και λόγω θρεπτικής αξίας, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, λίγο αβοκάντο δε θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σας:

Προστατεύει την καρδιά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς προφίλ λιπιδίων, εξισορροπώντας τις τιμές της καλής χοληστερόλης (HDL). Αντίστοιχα, όμως, βελτιώνονται και οι τιμές της«κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης, όπως απέδειξε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecules.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Εάν η καρδιά λειτουργεί ρολόι, θα ακολουθήσουν αντίστοιχα και άλλα όργανα, όπως ο εγκέφαλος. Όταν, δηλαδή, αιματώνεται σωστά η περιοχή του εγκεφάλου μέσω της εύρυθμης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, μεταφέρονται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει σωστά. Η περιεκτικότητά του αβοκάντο, όμως, σε λουτεΐνη είναι που το καθιστά τόσο πολύτιμο στην εγκεφαλική λειτουργία και όχι μόνο. Μια μελέτη στο Nutrients​​ διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του αύξησε τα επίπεδα λουτεΐνης στον εγκέφαλο και βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Προστατεύει την όραση

Αντίστοιχα, τα αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη, του αβοκάντο αναδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά και για την υγεία των οφθαλμών. Στην ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, παρατηρήθηκε 25% αύξηση στα επίπεδα λουτεΐνης στα μάτια των ηλικιωμένων που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες.

Βοηθά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ελάχιστους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και διαιτητικές ίνες, η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να αποτελέσει μέρος των στρατηγικών σας στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Συν τοις άλλοις, τα αντιοξειδωτικά του αβοκάντο βοηθούν στην αναστολή της φλεγμονής που συμβάλλει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Πόσο να καταναλώνετε; Συνιστάται να τρώτε 1/3 με μισό αβοκάντο τη μέρα, καθώς και να το επιλέγετε στη θέση του βουτύρου.
 
Επίσης συμπληρωματικά:

1. Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά

Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα αυτού του τύπου της χοληστερόλης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή διάγνωσης καρδιακών παθήσεων.

2. Αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου

Μία μερίδα αβοκάντο 100 γραμμαρίων περιέχει 485 ml καλίου. Αντίστοιχα, μια μπανάνα περιέχει 358 ml ανά 100 γραμμάρια. Το μεταλλικό αυτό στοιχείο συμβάλλει στη ρύθμιση της νευρικής λειτουργίας και μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, ενώ παράλληλα απομακρύνει τα απόβλητα από τον οργανισμό. Επίσης, το κάλιο καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση, μέσω της αντιρρόπησης των υψηλών επιπέδων νατρίου σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και το κάλιο επιτρέπει την απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα μέσω των ούρων, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

3. Περιέχουν μονοακόραστερα λιπαρά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι λιπαρά μόρια με έναν ακόρεστο δεσμό άνθρακα. Με απλά λόγια, σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Mayo, τα ακόρεστα λιπαρά μειώνουν την LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα της καλής-HDL χοληστερόλης. Σε έναν άνθρωπο με υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, πολλές φορές εμφανίζεται σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις και άλλες ιατρικές επιπλοκές.

4. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα αβοκάντο έχουν σχεδόν 7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Τα τρόφιμα με περισσότερες φυτικές ίνες τείνουν να διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με εκείνα με λιγότερες φυτικές ίνες, υποστηρίζουν οι ειδικοί της Κλινικής Mayo.

5. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ

Το λιπαρό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, με 81 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Το φυλλικό οξύ ανήκει στην κατηγορία βιταμινών του συμπλέγματος B και είναι σημαντικό για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και τις υγιείς εγκυμοσύνες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Συμπληρωμάτων των ΗΠΑ συνιστά στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να προσλαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά. Αντίστοιχα, οι εγκυμονούσες θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψή τους στα 600 μικρογραμμάρια.

Το φυλλικό οξύ μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του βρέφους, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το CDC.

 

 ΠΗΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια