Ticker

6/recent/ticker-posts

Δ. Μακεδονία: Με τα τρακτέρ στις πλατείες οι αγρότες στις 22 Ιανουαρίου

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι αγρότες από την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, με συγκεντρώσεις, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε σε τοπικές συνελεύσεις, όπως αυτή που έγινε στο Αμύνταιο, και στην οποία συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από πολλά χωριά της Εορδαίας και του Αμυνταίου καθώς και αγρότες από την περιοχή της Άρνισσας, της Καστοριάς και της Φλώρινας. Ο πρόεδρος του του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας, Τάσος Αϊβαζίδης κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους “να μην πέσουν στην παγίδα που θέλει να στήσει η Κυβέρνηση με το διαίρει και βασίλευε και να βγουν αποφασιστικά με τα τρακτέρ τους στους δρόμους και τις πλατείες, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου”. Τα αιτήματα των αγροτών, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί τους είναι:

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους. Όχι στην μορφή De minimis γιατί υπάρχει πλαφόν ανά ΑΦΜ.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

– Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για το προανθικό και στην ΠΕ Φλώρινας. Να αποζημιωθούν τα ροδάκινα για τις βροχοπτώσεις και να δοθούν άμεσα οι υπόλοιπες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Να δοθούν τα 72,7€/στρέμμα σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους συνεταιρισμένους.

– Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη του καλαμποκιού.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια