Ticker

6/recent/ticker-posts

Του κόσμου οι Πρωτοχρονιές: Ήθη, έθιμα και λιχουδιές για τον ερχομό του νέου έτους

Του κόσμου οι Πρωτοχρονιές: Ήθη, έθιμα και λιχουδιές για τον ερχομό του νέου έτους
 Πώς γιορτάζουν το ρεβεγιόν και την πρώτη μέρα του χρόνου σε κάθε γωνιά της Γης - Μοναδικά δρώμενα και συνταγές
Αλλαγή του χρόνου στην Κοπεγχάγη.

ireland-corned-beef.jpg

Σπάσιμο πιάτων, «πέταγμα» ηλεκτρικών συσκευών, χτύπημα ψωμιού στους τοίχους, βουτιές στα παγωμένα νερά και πουά ρούχα, είναι μόνο μερικά από τα όμορφα και παράξενα έθιμα που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο για την υποδοχή της νέας χρονιάς.

Η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί μια νέα αρχή! Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις ή και δεισιδαιμονίες για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα στο νέο χρόνο και σε ό,τι καινούριο αυτός φέρει με το «δεξί».

Η «ΜτΚ» και το «Food Magazine» έψαξαν και βρήκαν τα κορυφαία πρωτοχρονιάτικα έθιμα που περιλαμβάνουν και μπόλικη νοστιμιά...

ΔΑΝΙΑ

Το σπάσιμο των πιάτων και η «αιώρηση»

Στη Δανία λίγα δευτερόλεπτα πριν από την αλλαγή του χρόνου, συνηθίζουν να ανεβαίνουν στις καρέκλες και να πηδούν ψηλά, ώστε ο ερχομός του νέου έτους να τους βρει να είναι στον αέρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο συμβολίζεται το άλμα από την παλιά χρονιά στην άλλη. Θεωρούν πως έτσι θα διώξουν τα κακά πνεύματα και θα είναι τυχεροί όλον τον χρόνο.

Μια παράδοση που προκαλεί γέλιο και μεγάλη χαρά στους κατοίκους είναι αυτή με το σπάσιμο των πιάτων έξω από γειτονικά σπίτια, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η οικογένεια με τα περισσότερα σπασμένα πιάτα και φλιτζάνια στην πόρτα της, θεωρείται πως θα έχει καλή τύχη όλο το χρόνο.

dania-spasimo-piaton.jpg

Ώρα για μπακαλιάρο… και «Kransekage»

Στις 18:00 της 31ης Δεκεμβρίου, η βασίλισσα Μαργκρέτ μιλά στην δημόσια τηλεόραση, απευθύνοντας στους πολίτες ευχές για την Πρωτοχρονιά και χαιρετά το έθνος με τις λέξεις «Gud bevare Danmark» (Ο Θεός να προστατεύει τη Δανία). Μόλις τελειώσει το μήνυμά της, είναι ώρα να ξεκινήσει το γεύμα.

dania-krasenange.jpg

Το δανέζικο παραδοσιακό γεύμα της Πρωτοχρονιάς είναι βραστός μπακαλιάρος, που συνήθως σερβίρεται με σπιτική σάλτσα μουστάρδας, ενώ το Kransekage, ένα πανύψηλο κέικ- πυργίσκος σε μορφή κώνου, φτιαγμένο από αμυδαλόπαστα, υπόσχεται ευτυχία και πλούτο για το επόμενο έτος και τρώγεται για ένα… γλυκό φινάλε. 

dania-mpakaliaros.webp

Συνταγή – Βραστός μπακαλιάρος με σος μουστάρδας

Υλικά

1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση baby ή κόκκινες)

1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα συνοδευτικά

1 κιλό σπανάκι

4 αβγά

100 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρούς κύβους

100 γρ. παντζάρια τουρσί

4 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένο χρένο (horseradish)

Για τη σάλτσα μουστάρδας

30 γρ. βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

300ml ζωμό ψαριού (από τον μπακαλιάρο) ή νερό

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ολικής αλέσεως

100 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες και τις κρατάμε ζεστές. Βράζουμε τα αβγά και τα χοντροκόβουμε, ενώ τηγανίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό και κόβουμε τα παντζάρια σε πολύ μικρούς κύβους.

Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε μια κατσαρόλα με 300 ml νερό και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου πέντε λεπτά.

Όταν όλα είναι έτοιμα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασε το ψάρι, ανακατεύοντας μέχρι να φύγουν όλοι οι σβώλοι. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και την κρέμα, ανακατεύουμε ξανά μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε. Ζεματίζουμε το σπανάκι σε ξεχωριστό τηγάνι μέχρι να μαραθεί.

Συνήθως σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με τις πατάτες σε μια μεγάλη πιατέλα πασπαλισμένο με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σε ξεχωριστά πιατάκια βάζουμε το σπανάκι, τα αβγά, το μπέικον, το παντζάρι, το χρένο και τη σάλτσα μουστάρδας και σερβίρουμε.



ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η παγωμένη βουτιά και οι λουκουμάδες

Χιλιάδες Ολλανδοί αψηφούν το ψύχος και κάθε χρόνο βουτούν στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους.

Η Πρωτοχρονιάτικη βουτιά στην παγωμένη Βόρεια Θάλασσα είναι μια παράδοση αιώνων. Μετά τη βουτιά συνηθίζεται να καταναλώνουν hotdog και μπύρες.

Στην Ολλανδία, τα oliebollen - που κυριολεκτικά σημαίνει «μπάλες λαδιού» - καταναλώνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Για να καλοπιάσουν τα πνεύματα, οι κάτοικοι της προσέφεραν φαγητό με πρωταγωνιστή το τηγανητό ζυμάρι. Ο μύθος λέει ότι η μυθική κακιά θεά Perchta προσπαθούσε με το σπαθί της να ανοίξει την κοιλιά όποιου συναντούσε στον δρόμο της, αλλά επειδή τα Oliebollen είχαν πολύ λίπος, το σπαθί γλιστρούσε από το στομάχι όσων έτρωγαν τους λιπαρούς λουκουμάδες και δεν τους πλήγωνε.

ollandia-oliebollen.jpg

Oliebollen

Συνταγή

Υλικά:

2 συσκευασίες Χ 7 γρ. ξερή μαγιά

55 γρ. ζάχαρη άχνη

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ κ.γ. αλάτι

250 ml. γάλα (πλήρες καλύτερα)

2 αβγά, χτυπημένα ελαφρά

100 γρ. σταφίδες ξανθές

85 γρ. σταφίδες μαύρες

1 μήλο, καθαρισμένο και τριμμένο στον χοντρό τρίφτη ή κομμένο σε πολύ ψιλό ζαράκι

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Προαιρετικά 1 κ.γ. κανέλα για το μείγμα και 1 κ.γ. κανέλα που θα ανακατέψεις με την ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 125 ml. χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη και να ενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 10 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει φουσκώσει η μαγιά.

Βάζουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) με το αλάτι και την κανέλα (αν βάλουμε) ανακατεύουμε και κάνεις μια λακούβα στο κέντρο.

Ρίχνουμε το γάλα, τα χτυπημένα αβγά και την φουσκωμένη μαγιά στη λακούβα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και το μήλο, ανακατεύουμε και πάλι και αφού σκεπάσουμε με πλαστική μεμβράνη αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα. Πρέπει το μείγμα να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε πολύ καλά. Ένας τρόπος για να δούμε αν η θερμοκρασία είναι σωστή είναι να ρίξουμε μέσα ένα κυβάκι ψωμί. Αν ροδίσει σε 40 δευτερόλεπτα τότε το λάδι είναι στην σωστή θερμοκρασία (αν έχουμε θερμόμετρο, να φτάσει τους 160°C).

Παίρνουμε λίγη ποσότητα από το ζυμάρι και αφού σχηματίσουμε μπαλάκια (με διάμετρο περίπου 5-6 εκ. αν τα θέλουμε μεγάλα , αλλιώς τα κάνουμε μικρότερα ή και μεγαλύτερα) τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι.

Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα μπαλάκια για να μην πέσει η θερμοκρασία και ρουφήξουν πολύ λάδι.

Τα γυρίζουμε με μια κουτάλα στο μεσοδιάστημα και τα βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, με μια τρυπητή κουτάλα, μόλις ροδίσουν γύρω-γύρω. Θα πάρει γύρω στα 4-5 λεπτά.

Αφού στραγγίξουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (και κανέλα προαιρετικά) και τα σερβίρουμε ζεστά.


ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η «λευκή» τιμή στη θεά της θάλασσας

Οι Βραζιλιάνοι υποδέχονται τον νέο χρόνο φορώντας άσπρα ρούχα, προκειμένου να τρομάξουν τα κακά πνεύματα και για να έχουν καλή τύχη πηδούν επτά κύματα – ένα για κάθε μέρα τις εβδομάδας.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό έθιμο είναι η λιτανεία της θεάς της θάλασσας, Lemanja. Μία παράδοση κατά την οποία ο χριστιανισμός αναμειγνύεται με τον πνευματισμό αρχαιότερων θρησκειών και παραδοσιακών δογμάτων. Συγκεκριμένα, δύο ημέρες πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πλούσιοι και φτωχοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ντόπιοι και ξένοι, ντυμένοι στα λευκά, συγκεντρώνονται στις παραλίες, τραγουδούν, χορεύουν, και στέλνουν λουλούδια και καραβάκια για να αποτίσουν φόρο τιμής στην θεότητα Iemanja.

Επιπλέον, στήνουν τελετές στην άμμο, και ευλογούνται από τη «μάε ντε σάντο», προσδοκώντας ο καπνός του πούρου της στα πρόσωπά τους να διώξει κάθε κακό της παλιάς χρονιάς και να πραγματοποιήσει τις μικρές επιθυμίες τους.

brazil-leyka-louloudia.jpg

Οι φακές της καλής τύχης!

Το πρωτοχρονιάτικο μενού στη Βραζιλία ίσως φανεί αρκετά περίεργο στους Έλληνες μιας και οι περισσότερες οικογένειες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τρώνε φακές (lentilha da sorte, όπως τις λένε) επειδή… φέρνουν καλή τύχη και ρόδια (romãs) που φέρνουν πλούτο. Φήμες λένε ότι αυτή η παράδοση μεταφέρθηκε στη Βραζιλία από Ιταλούς μετανάστες, οι οποίοι πιστεύουν στο «Lenticchie a capodanno, franchi tutto l´anno» (φακές την Πρωτοχρονιά, χρήματα όλο το χρόνο).

Παρόλα αυτά, πολλοί Βραζιλιάνοι επιλέγουν να τρώνε μόνο ψάρια, επειδή κολυμπούν προς τα εμπρός ή χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, καθώς αυτά τα ζώα κάνουν σταθερά και γερά βήματα. Μία δεισιδαιμονία ευρέως διαδεδομένη προστάζει να μην τρώνε πουλερικά την Πρωτοχρονιά, γιατί αυτά τα ζώα περπατούν προς τα πίσω, αντιπροσωπεύοντας μια οπισθοδρόμηση στη ζωή.

Η συνταγή που παρουσιάζουμε είναι μια κλασική για το πρωτοχρονιάτικο βραζιλιάνικο μενού και ταυτόχρονα είναι μια εύκολη και φανταστική συνταγή για να την απολαύσουμε όλο το χρόνο.

brazil-fakes.webp

Συνταγή - Φακές με λουκάνικο και χοιρινό

Υλικά

1 κιλό χοιρινό φιλέτο κομμένο σε κύβους

400 γρ. καπνιστό χοιρινό λουκάνικο κομμένο σε κύβους

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1-2 μεγάλα καρότα κομμένα σε κύβους

1 κιλό πράσινες φακές

2 φύλλα δάφνης

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​χυμό λάιμ

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη

½ πρέζα πιπέρι καγιέν

φέτες λάιμ για το σερβίρισμα προαιρετικά

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του φιλέτου και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το λουκάνικο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει.

Στη συνέχεια βγάζουμε το ροδισμένο λουκάνικο από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε τα μισά από τα κρεμμύδια κομμένα σε κύβους στο τηγάνι και σοτάρουμε στο λίπος που άφησε το λουκάνικο, μέχρι να γίνουν διάφανα - περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το μισό σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.

Έπειτα βάζουμε μέσα τα κομμάτια του χοιρινού και ανακατεύουμε για περίπου ένα λεπτό.

Όταν ψηθεί και ροδίσει το κρέας, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μαζί τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τα καρότα και το λουκάνικο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο και σοτάρουμε.

Βάζουμε μέσα τις φακές, τα φύλλα δάφνης και το νερό, ώστε να καλύψει περίπου ένα εκατοστό πάνω από τις φακές. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, περίπου 40 λεπτά, ελέγχοντας τις κάθε 10-15 λεπτά για να βεβαιωθούμε ότι οι φακές είναι πάντα κάτω από το νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Όταν οι φακές είναι έτοιμες αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το χυμό λάιμ, το πιπέρι καγιέν και τη σκόνη μουστάρδας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 περίπου λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε με φέτες λάιμ και λίγο ελαιόλαδο ή αν θέλουμε, πάνω από ρύζι.


ΙΑΠΩΝΙΑ

Σώπα όπου να ‘ναι, θα σημάνουν οι καμπάνες

Οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο είναι συχνά θορυβώδεις, με πάρτι, πυροτεχνήματα, κόσμο στους δρόμους, πολύ ποτό και φαγητό! Στην Ιαπωνία όμως, ο ερχομός του νέου έτους είναι μια πιο πνευματική υπόθεση, με τους βουδιστικούς ναούς να χτυπούν, τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, τα Bonshō, τις καμπάνες, 108 φορές. Αυτό το έθιμο -το οποίο είναι γνωστό ως «joya no kane»- είναι αντιπροσωπευτικό των ανθρώπινων επιθυμιών που οδηγούν σε βάσανα και πόνο. Γι' αυτό και το χτύπημα των καμπάνων έχει σκοπό να διώξει μακριά αυτά τα αρνητικά συναισθήματα , δίνοντάς μια καλή ευκαιρία για ευτυχία στο επόμενο έτος.

japan-bonsho.jpg


Αυτές οι… καλές δονήσεις συνεχίζονται την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, όταν ο κόσμος μαζεύεται για το «Hatsuhinode», που είναι η πρώτη ανατολή του ηλίου του νέου έτους.

Συνταγή – Soba noodles (από φαγόπυρο)

japan-soba-noodles.jpg

Οι Ιάπωνες, στην αλλαγή του χρόνου τρώνε νουντλς από φαγόπυρο (soba noodles), ή toshikoshi soba όπως λέγονται, προκειμένου ν’ αποχαιρετίσουν τη χρονιά που φεύγει και να καλωσορίσουν τη νέα. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα νουντλς είναι μακρύτερα απ' ό,τι τα συνηθισμένα και δεν πρέπει να κοπούν. Το έθιμο, που συμβολίζει την μακροζωία, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και θέλει όσους τα τρώνε, να τα ρουφούν κι όχι να τα μασούν.

Υλικά

400 γρ. soba noodles

3 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας

2 κουταλιές σούπας mirin (rice wine)

1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

3 κλωνάρια ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

1/2 κουταλιά σούπας wasabi

2 φύλλα nori (φύκι) κομμένο σε μικρές και λεπτές λωρίδες

Εκτέλεση

Βράζουμε τα soba noodles για 5 λεπτά ανακατεύοντας απαλά. Σουρώνουμε τα noodles και τα ξαναρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα την οποία και γεμίζουμε με κρύο νερό.

Ξαναστραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές προκειμένου να απομακρυνθεί η αμυλώδης γεύση που έχουν τα soba noodles.

Σε ένα μπολ με παγάκια τοποθετούμε το πράσινο κρεμμυδάκι για να παραμείνει τραγανό.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το mirin, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση.

Σερβίρουμε τα νούντλς σε πιατέλα. Σε διαφορετικά μπολ σερβίρουμε τη σάλτσα, το nori, το wasabi και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

O σωστός τρόπος να τα γευθείς: Παίρνουμε με τα chopsticks λίγα soba noodles, τα βουτάμε στο dipping sauce και μετά παίρνουμε λίγο κρεμμυδάκι και λίγο φύκι.


ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Οι παλιές συσκευές πάνε... ανακύκλωση

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πολλές χώρες γιορτάζουν με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, ενώ στη Νότια Αφρική υπάρχει μια διαφορετική παράδοση από το τέλος του Απαρτχάιντ.

notia-afriki.jpg

Στις φτωχές συνοικίες της Νότιας Αφρικής συνηθιζόταν επί χρόνια οι κάτοικοι να πετάνε έξω από το σπίτι τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που είχαν χαλάσει ή δεν χρειάζονταν πια. Ήταν, μάλιστα, κανόνας αν κάποια συσκευή σταματούσε να δουλεύει να μην την πετούν κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά να περιμένουν τη συγκεκριμένη μέρα! Μ’ αυτόν τον τρόπο, το σύμπαν λαμβάνει ένα μήνυμα ότι τα παράπονα του παρελθόντος, φεύγουν, κοιτώντας με αισιοδοξία το μέλλον.

Η αστυνομία απαγόρευσε το έθιμο για την προστασία των πεζών, αφού ορισμένοι πετούσαν ψυγεία και πλυντήρια από τα παράθυρα στο δρόμο!

Το υπόλοιπο βράδυ είναι ευτυχώς λιγότερο επικίνδυνο και οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί γιορτάζουν με εντυπωσιακά δείπνα, πάρτι στο σπίτι και χορό.

Συνταγή - Triffle με φρούτα

notia-afriki-triffle.jpg

Ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό επιδόρπιο. Είναι γρήγορο, εύκολο και γεμάτο με λαχταριστά συστατικά. Το ένα απολαυστικό στρώμα γεύσης μετά το άλλο, που σίγουρα θα κλέψει τα κομπλιμέντα σε κάθε μπουκιά των καλεσμένων σας.

Υλικά

2 πακέτα ζελέ σε σκόνη (κατά προτίμηση κόκκινων φρούτων)

5 κ. σ. σέρι ή ρούμι

75 γρ. μύρτιλα

100 γρ. σμέουρα

150 γρ. φράουλες κομμένες στη μέση

1 πακέτο σαβαγιάρ ή κέικ ή swiss roll

7-8 κ. σ. μαρμελάδα raspberry ή άλλη της αρεσκείας σας

400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης, κρύα (χτυπημένη σε σαντιγί)

λίγο αμύγδαλο φιλέ για τη διακόσμηση

Για την κρέμα custard
200 γρ. γάλα, 3,5%

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

4 κρόκους, από μεσαία αβγά

125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση

Για την κρέμα custard

Βάζουμε το γάλα και την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το αλάτι.

Προσοχή, δεν ανακατεύουμε! Η ζάχαρη με τον τρόπο αυτό δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στον πάτο της κατσαρόλας και δεν αφήνει το γάλα να καεί.

Ζεσταίνουμε μέχρι το γάλα να κάψει αλλά να μην αρχίζει να κοχλάζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα καλά και να λιώσει σχεδόν η ζάχαρη.

Παίρνουμε μία κουτάλα από το μείγμα του γάλατος και τη ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους ενώ με το άλλο χέρι τους χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε ακόμα μία κουτάλα από το μείγμα γάλατος, ανακατεύουμε, και έπειτα μεταφέρουμε το μείγμα με τα αβγά στο μείγμα με το γάλα και βάζουμε ξανά το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.

Ζεσταίνουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα (αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, πρέπει το μείγμα να φτάσει στους 85o C).

Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ένας τρόπος για να ελέγξουμε αν έχει πήξει το μείγμα είναι να βάλουμε ένα κουτάλι μέσα στο μείγμα. Το αφαιρούμε και με το δάχτυλό μας χαράζουμε μια "γραμμή" στο κουτάλι. Αν δεν "κλείσει" η κρέμα πίσω από το δάχτυλό μας τότε η κρέμα είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά κι αν θέλουμε την περνάμε από μια σίτα για να γίνει ακόμα πιο βελούδινη.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Διατηρείται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο δοχείο για 2-3 ημέρες.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε να δέσει.

Για τη συναρμολόγηση

Διαλέγουμε ένα βαθύ κυκλικό - γυάλινο κατά προτίμηση, για να κερδίσει τις εντυπώσεις - μπολ και στη βάση του βάζουμε την πρώτη στρώση από τα μπισκότα σαβαγιάρ ή το κέικ ή το swiss roll (ανάλογα με το τι επιλέξαμε. Συνήθως δεν εφαρμόζουν τέλεια, οπότε σπάμε τα τμήματα που προεξέχουν και τα στρώνουμε έτσι ώστε να καλύψουν πλήρως τη βάση του σκεύους. Τα βρέχουμε με το σέρι ή το ρούμι.

Από πάνω αδειάζουμε 2-3 κουταλιές μαρμελάδα, λίγα από τα φρέσκα φρούτα του δάσους και λίγα κομματάκια από τα ζελέ που έχουμε πρώτα ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε καλά την κρύα πια κρέμα custard και ρίχνουμε τη μισή πάνω από τα φρούτα. Ακριβώς από πάνω της περιχύνουμε τη μισή σαντιγί.

Το χτίσιμο του γλυκού συνεχίζεται και στον δεύτερο όροφο με τον ίδιο τρόπο: στρώση των κομματιών των σαβαγιάρ/κέικ/ swiss roll, 2-3 κουταλιές μαρμελάδα τα υπόλοιπα φρούτα και τα κομμάτια ζελέ, την άλλη μισή κρέμα και την υπόλοιπη σαντιγί. Το επιστέγασμα έρχεται με την τρίτη και τελευταία στρώση σαβαγιάρ/κεικ/swiss roll. Τα πιέζουμε ελαφρώς και πάνω του αδειάζουμε όση μαρμελάδα περίσσεψε καθώς και μερικά ακόμα φρούτα και κομμάτια ζελέ.

Αν θέλουμε κρατάμε λίγη σαντιγί και τη βάζουμε πάνω από την τελευταία στρώση φρούτων και στη συνέχεια γαρνίρουμε με το αμύγδαλο φιλέ και με λίγα φρουτάκια αν μας περίσσεψαν.



ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Το ψωμί στον τοίχο και τα γκι στα μαξιλάρια

Οι Ιρλανδοί έχουν το έθιμο να χτυπούν το γιορτινό ψωμί στις πόρτες και τους τοίχους του σπιτιού τους την Πρωτοχρονιά. Μπορεί να ακούγεται τρελό, και πιθανότατα να είναι, αλλά η ιδέα πίσω από αυτό είναι πως η κακή τύχη και τα κακά πνεύματα απομακρύνονται και η τύχη προσκαλείται στο σπίτι. Σημαίνει επίσης πως ο χρόνος που έρχεται θα είναι άφθονος σε υλικές και άυλες χαρές.

ireland-kentriki1.jpg

Από την άλλη, οι ανύπαντρες γυναίκες της Ιρλανδίας περιμένουν απεγνωσμένα τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, αφού πιστεύουν ότι εκείνη την ημέρα μπορεί να «συναντήσουν» τον έρωτα της ζωής τους. Τοποθετούν μερικά γκι κάτω από το μαξιλάρι τους, ελπίζοντας να ονειρευτούν το μελλοντικό τους σύζυγο. Άλλωστε, στην ιρλανδική κουλτούρα, το γκι μπορεί να απομακρύνει την κακή τύχη.

ireland-kentriki.webp

Corned beef με λάχανο

Το corned beef και το λάχανο, βρασμένα σε ξεχωριστή κατσαρόλα με καρότα, πατάτες και κρεμμύδια, πάνε χέρι-χέρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το corned beef είναι στην ουσία βοδινό κρέας σε άλμη, που συχνά εμπλουτίζεται με διάφορα μπαχαρικά, τα οποία χαρίζουν στο κρέας μοναδική γεύση και άρωμα. Το όνομα του προέρχεται από τους μεγάλους, σαν σπυράκια καλαμποκιού (corn), κρυστάλλους αλατιού που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή του.

Η συγκεκριμένη συνταγή πάει πολύ πίσω. Το βόειο κρέας θεωρούνταν πολύτιμη απόλαυση και παραδοσιακά καταναλώνονταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ως σύμβολο καλής τύχης και πλούτου. Τον 16ο και τον 17ο αιώνα, η Ιρλανδία εξήγαγε τεράστιες ποσότητες βοείου κρέατος στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του βοείου κρέατος στην τοπική αγορά έγιναν πολύ υψηλές για να τις αντέξει ο μέσος Ιρλανδός. Στην Αμερική, οι Ιρλανδοί μετανάστες ανακάλυψαν ότι το corned beef είχε παρόμοια υφή με το παστό χοιρινό που χρησιμοποιούσαν εκεί στις συνταγές τους, καθώς και ότι ήταν φθηνό για να το αγοράζουν οι φτωχοί εργαζόμενοι. Έτσι, στην πραγματικότητα, το corned beef είναι πραγματικά Ιρλανδοαμερικανικό και όχι 100% ιρλανδικό φαγητό.

Το λάχανο, από την άλλη, ήταν εύκολα διαθέσιμο και μια συνηθισμένη πηγή διατροφής για τους Ιρλανδούς.

Σίγουρα είναι ένα «μπελαλίδικο» φαγητό αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

ireland-corned-beef.jpg

Υλικά

1.8 – 2.2 κιλά μοσχαρίσιο brisket (φιλέτο)

10-15 πατάτες baby

5 μέτρια καρότα

1 λάχανο

2 φλιτζάνια αλάτι χοντρό

½ φλιτζάνι ζάχαρη

5 σκελίδες σκόρδο σπασμένο

5 κ.σ. μπαχαρικά για την άλμη (όπως σπόρους κόλιανδρου και κόκκους από μαύρο πιπέρι)

1 κ.σ. + 1 κ.γ. νιτρώδες νάτριο (μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα καταστήματα με μπαχαρικά)

2 μπουκάλια μπίρα καλής ποιότητας

2 μπουκάλια τζιτζιμπίρα

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζουμε περίπου 4 λίτρα νερό, το χοντρό αλάτι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, 3 κ. σ. από τα μπαχαρικά και το νιτρώδες νάτριο. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια μεταφέρουμε την άλμη σε αρκετά μεγάλο μπολ που να χωράει όλη την ποσότητα του υγρού και το κρέας που θα βάλουμε μέσα στη συνέχεια. Βάζουμε το σκεύος με την άλμη στο ψυγείο, να παγώσει.

Όταν παγώσει η άλμη, βγάζουμε από το ψυγείο, βάζουμε μέσα το κρέας και επάνω του βάζουμε ένα πιάτο που θα λειτουργεί σαν βαράκι, ώστε όλο το κρέας να καλύπτεται από την άλμη. Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για 5-7 ημέρες, φροντίζοντας καθημερινά να γυρίζουμε το κρέας μέσα στην άλμη.

Για να μαγειρέψουμε το κρέας, το βγάζουμε από την άλμη και το ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό. Βάζουμε το κρέας σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ένα μπουκάλι μπίρα και το ένα μπουκάλι τζιτζιμπίρα. Εάν το κρέας δεν καλύπτεται πλήρως από τα υγρά, συμπληρώνουμε με μπίρα και τζιτζιμπίρα από τα δεύτερα μπουκάλια.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις 2 κ.σ. μπαχαρικών που έχουμε κρατήσει και δίνουμε μία βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 3-4 ώρες, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας και να μαλακώσει. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και συμπληρώνουμε με νερό όποτε χρειάζεται, ώστε το κρέας να καλύπτεται πάντα από υγρά.

Σερβίρουμε το κορν μπιφ ζεστό, συνοδεύοντας με τα βραστά λαχανικά, το άσπρο λάχανο, ολόκληρα καρότα καθαρισμένα και baby πατάτες, που μπορούμε να βράσουμε μαζί με το κρέας, προσθέτοντας τα στην κατσαρόλα το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος.

Εναλλακτικά μπορούμε να αφήσουμε το κορν μπιφ να κρυώσει τελείως, να το κόψουμε σε λεπτές φέτες και να το προσθέσουμε σε σάντουιτς.

Extra tip

Το έτοιμο κορν μπιφ μπορεί να διατηρηθεί μέσα στον ζωμό της κατσαρόλας για 3-4 μέρες. Απλά το αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο και το ξαναζεστένουμε όποτε θέλουμε να το σερβίρουμε.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Το μπουκέτο της χρονιάς!

Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στη Ρουμανία έχει έντονο παραδοσιακό άρωμα. Οι Ρουμάνοι υποδέχονται το Νέο Έτος με τη διατήρηση διάφορων εθίμων, τα οποία μεταδίδουν στις μελλοντικές γενιές. Οι περισσότερες από τις παραδόσεις συνδέονται με την καλή τύχη και την ευημερία, με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς.

romania-kentriki.png

Την Πρωτοχρονιά τα παιδιά συνθέτουν τη Σόρκοβα, ένα μπουκέτο από κλαδί, το οποίο στολίζεται με χρωματιστά χάρτινα λουλούδια, για να ευχηθούν ευτυχία το νέο έτος, ενώ αγγίζουν μ αυτό τους ενήλικες, για να έχουν υγεία και μακροημέρευση.

Παραδοσιακά, το μπουκέτο Σόρκοβα φτιαχνόταν από ένα ή περισσότερα κλαδιά οπωροφόρων δένδρων (ένα από μηλιά, ένα από κερασιά, ένα από αχλαδιά και ένα από δαμασκηνιά), τα οποία τοποθετούνταν σε ζεστό μέρος στις 30 Νοεμβρίου, του Αγίου Ανδρέα, ώστε να βγάλουν μπουμπούκια και να ανθίσουν έως την Πρωτοχρονιά.

Στα παιδιά προσφέρονται ως αντάλλαγμα για τις ευχές κεράσματα, κέικ, μπισκότα, γλυκά και χρήματα.

Το ρουμανικό street food… στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Το πιο δημοφιλές και νόστιμο ρουμανικό street food είναι το Mititei (ή «Mici» που σημαίνει «μικροί»). Οι Ρουμάνοι το αγαπούν τόσο που το τρώνε και στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια τους. Πρόκειται για ζουμερά, παχουλά, νόστιμα και πολύ εύκολα στην παρασκευή τους κεμπαπάκια. Και σίγουρα μια πολύ γνώριμη και αγαπημένη γεύση για τους Έλληνες!

romania-street-food.jpg

Συνταγή – Mititei κεμπάπ

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

1 κιλό κιμά χοιρινός κιμάς

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γλυκάνισο

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο σπόρο κόλιανδρου

1 1/2 φλιτζάνι ζωμό βοείου κρέατος ή σκέτο νερό

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο ζωμό βοείου κρέατος ή στο σκέτο νερό και αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε όλες τις ποσότητες του κρέατος με όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου, και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε το ζωμό με τη διαλυμένη σόδα σταδιακά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. (Το μείγμα κρέατος πρέπει να αποκτήσει μια λεία σύσταση, σαν πάστα). Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ζωμό/νερό.

Σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ για να απορροφήσει το κρέας τις γεύσεις.

Την επόμενη μέρα, στρώνουμε ένα δίσκο με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και με βρεγμένα χέρια σχηματίζουμε μικρούς κυλίνδρους με το κρέας μήκους 6-7 εκατοστών και πάχους 2 εκατοστών. Πλάθουμε μέχρι να τελειώσει όλο το κρέας.

Ψήνουμε τα σε δυνατή φωτιά, κατά προτίμηση σε ψησταριά με κάρβουνα ή στ φούρνο. Τα αναποδογυρίζουμε να ψηθούν και από τις δύο πλευρές και τα ψήνουμε στην ποσότητα που επιθυμούμε (περίπου 10-12 λεπτά)

Σερβίρουμε με μουστάρδα, φρέσκο ​​ψωμί ή πατάτες τηγανιτές δίπλα σε μια κρύα μπύρα.

* Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Food Magazine» της «ΜτΚ» στις 11.12.2022

 

πηγή

 Λίνα Πέτκου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια