Ticker

6/recent/ticker-posts

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 232 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

 


Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια μέρα συμβολική για την πόλη της Σιάτισταςκαι τον Δήμο Βοΐου. Την 31 η Δεκεμβρίου 1790 στην Βιέννη της Αυστρίας, οι Σιατιστινοί αδερφοί Γεώργιος και Πούπλιος Πούλιος, τύπωσαν το πρώτο φύλλο της «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» της πρώτης σωζόμενης ελληνικής εφημερίδας.

Την ιστορική αξία της «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Μαρκίδες, στον αγώνα του Ρήγα Βελεστινλή, τεκμηριώνουν και καταδεικνύουν οι Έλληνες ιστορικοί. Ίσως δεν είναι τόσο γνωστό, πως τα δύο αδέρφια, μετά την σύλληψη και εκτέλεση του Ρήγα και των συνεργατών του, απτόητα συνέχισαν τον αγώνα τους για να έρθει το 21.

Ο Δήμος Βοΐου προς ανάμνηση της ιστορικής στιγμής, αποδίδει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους δύο αδερφούς, τυπώνοντας το πρώτο φύλλο της «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» μαζί με ένα δισέλιδο ιστορικό ένθετο τα οποία διατίθενται στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Στην απόφαση αυτή προχωρήσαμε γιατί πέραν της μνήμης και της αναφοράς, οφείλουμε να διαβάσουμε το πρώτο φύλλο της «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» για να διαπιστώσουμεκαι εμείς, πως αντιλαμβάνονταν τα δύο αδέρφια το εγχείρημά τους.



 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια