Ticker

6/recent/ticker-posts

Επίσκεψη στο Αποστακτήριο του κ. Γ. Γκαγκαράτσα

Επισκεπτόμαστε το Αποστακτήριο του κ. Γιώργου Γκαγκαράτσα στην Εράτυρα, όπου και θα μας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε το "Τσίπουρο" μέχρι την τελική φάση.

Όπως μας εξηγεί λοιπόν, το αρχικό στάδιο ρίχνουμε τα "στέφυλα" (πατημένα σταφύλια) στο καζάνι να βράσουν και εκεί ο ατμός που θα βγει, περνάει μέσα από ένα ψυγείο όπου και θα υγροποιήσει αυτόν τον ατμό για να δώσει το αποτέλεσμα της πρώτης βράσης που λέγεται "Σκούμπα" (Τσίπουρο που είναι πάνω από τα 30 γράδα) Εν συνεχεία γίνεται η δευτερη βράση ("μετάβραση" όπως λέγεται) με την ίδια διαδικασία μόνο που εδώ προσθέτουμε και κάποια μυρωδικά, όπως για παράδειγμα τον γλυκάνισο κ.α. 

Σκοπός της 2ης βράσης (μετάβρασης) να κατεβάσουμε τους βαθμούς στο επιθυμητό σημείο (κάτω από 25 βαθμούς με ιδανικό τα 20-22) 

Όπως μας λέει ο κ. Γιώργος, δυστυχώς οι νέοι δεν βγάζουν το δικό τους "Τσίπουρο" πλέον και ολοένα μειώνονται οι παραγωγοί και τα παραδοσιακά αποστακτήρια να κλείνουν.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια