Ticker

6/recent/ticker-posts

Τι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο

Τι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο;

Σίγουρα έχετε προσέξει ότι αν περάσουν πολλές ώρες από το τελευταίο σας γεύμα εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα όπως ζάλη, μεγάλη πείνα, τρέμουλο ή ακόμα και πονοκέφαλος. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όλα τα παραπάνω είναι τα λεγόμενα “Σημάδια της Υπογλυκαιμίας” ή αλλιώς “μου πέφτει το ζάχαρο”. Μπορούμε φυσικά να τα αποφύγουμε κάνοντας μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Τι είναι όμως το ζάχαρο;

Όταν καταναλώσουμε υδατάνθρακα, αυτός θα διασπαστεί σε γλυκόζη ή αλλιώς ζάχαρο.

Mε την βοήθεια μιας ορμόνης, την λεγόμενη ινσουλίνη, θα μεταφερθεί στα κύτταρα του εγκεφάλου. Επίσης θα διοχετευθεί στο μυϊκό μας σύστημα ή θα αποθηκευτεί στον λιπώδη ιστό με την μορφή των λιποκυττάρων.

Αν ο υδατάνθρακας που θα καταναλωθεί είναι απλός πχ. κρυσταλλική ζάχαρη, μπισκότα, αναψυκτικά, η αύξηση της γλυκόζης θα είναι απότομη. Έτσι, θα εκκριθεί απότομα και η ινσουλίνη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ρίξει γρήγορα την γλυκόζη και να επέλθει εξίσου γρήγορα το αίσθημα της πείνας.

Αν ο υδατάνθρακας που θα καταναλωθεί είναι σύνθετος πχ. προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί,  θα μεταβολιστεί με πιο αργό ρυθμό. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι αν καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε άμυλο, τότε η αύξηση της γλυκόζης του αίματος, και κατ’ επέκταση και της ινσουλίνης, θα είναι πιο ομαλή.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε χορτάτοι για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Επιπλέον, η παρουσία των φυτικών ινών στην διατροφή μας βοηθά στην καλή υγεία και σωστή λειτουργία του εντέρου καθώς και στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης.

Η κακή ισορροπία της γλυκόζης λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό οι οποίες μπορεί να τον ταλαιπωρήσουν μακροχρόνια. Μερικές από αυτές είναι:

  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Λιγούρες
  • Διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας
  • Οξυθυμία
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Κατάθλιψη
  • Υπνηλία

Τελικά τι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο;

Προκειμένου λοιπόν, να διατηρήσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά πλαίσια θα πρέπει να κάνουμε τους απαραίτητους συνδυασμούς τροφίμων.

Οι λεγόμενες “τριάδες” που αναφέρονται στα κυρίως γεύματα και “δυάδες” που αναφέρονται στα ενδιάμεσα γεύματα έχουν σκοπό την ομαλή αύξηση και μείωση της γλυκόζης στο αίμα χωρίς το αίσθημα δυσάρεστων επιπτώσεων στο σώμα μας.

Με αυτήν την τεχνική διατροφής, το σώμα μας θα μας στέλνει “σήμα” μέσω των μηχανισμών πείνας και κορεσμού λέγοντας μας πότε είναι η ώρα να σταματήσουμε το φαγητό και πότε ήρθε η ώρα να φάμε ξανά.   

Πολύτιμη βοήθεια στην υιοθέτηση και εκμάθηση της συγκεκριμένης διατροφικής συμπεριφοράς μπορεί να δώσει ένας έμπειρος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τα γεύματα σου σωστά, με βάση το δικό σου πρόγραμμα, τηρώντας του σωστούς συνδυασμούς με σκοπό την σωστή και ομαλή ρύθμιση των επιπέδων ζαχάρου σου.

 

πηγή:

diatrofi.gr 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια