Ticker

7/recent/ticker-posts

Το στρουμπουλό λαχανικό που προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει το σάκχαρο


Έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά και σταθερούς πολέμιους. Το σίγουρο είναι ότι έχετε πολλά να κερδίσετε εάν εντάξετε αυτό το λαχανικό στη διατροφή σας

Το βαθύ μωβ χρώμα του και η ήπια γεύση του δημιουργούν αντικρουόμενες απόψεις. Το αμφιλεγόμενο λαχανικό δημιουργεί ακραίες εντυπώσεις: Κάποιοι το λατρεύουν κι άλλοι το αποφεύγουν σταθερά. Το σίγουρο είναι ένα: Η μελιτζάνα αποτελεί παραδοσιακό υλικό της ελληνικής κουζίνας, «ντύνοντας» πολλά, διαφορετικά πιάτα, ενώ κρύβει σπουδαία οφέλη για τον οργανισμό.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της μελιτζάνας για την υγεία.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Προγενέστερες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά.

Σε σχετική έρευνα, μια ομάδα κουνελιών με υψηλή χοληστερόλη λάμβανε 10 ml χυμού μελιτζάνας καθημερινά για δύο εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα τόσο της LDL χοληστερόλης, όσο και των τριγλυκεριδίων, δύο δείκτες αίματος που, όταν είναι αυξημένοι, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σε άλλη μελέτη, τα ζώα τρέφονταν με ωμή ή ψητή μελιτζάνα για 30 ημέρες. Και οι δύο τύποι βελτίωσαν την καρδιακή λειτουργία, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Μια σειρά από άλλες μελέτες έχει επίσης αναδείξει την προστατευτική επίδραση της μελιτζάνας στην καρδιά.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα εξακολουθούν να ισχύουν στην περίπτωση των ανθρώπων.

Προάγει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η παρουσία της μελιτζάνας στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έντονη παρουσία των φυτικών ινών στην μελιτζάνα, οι οποίες διέρχονται από το πεπτικό σύστημα άθικτες, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον ρυθμό πέψης και απορρόφησης του σακχάρου στο σώμα. Η βραδύτερη απορρόφηση διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και αποτρέπει τις ακραίες τιμές.

Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η μελιτζάνα, μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση σακχάρου και να αυξήσουν την έκκριση ινσουλίνης, παράγοντες που βοηθούν εξίσου στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, που εξέτασε εκχυλίσματα μελιτζάνας εμπλουτισμένα με πολυφαινόλες, διαπίστωσε ότι μειώνουν τα επίπεδα συγκεκριμένων ενζύμων που επηρεάζουν την απορρόφηση του σακχάρου.

Έχει αντικαρκινική δράση

Η μελιτζάνα περιέχει αρκετές ουσίες που δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και να προστατεύσουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Μια ανασκόπηση περίπου 200 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού.

Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι οι γλυκοσίδες SRGs, ένας τύπος ένωσης που εντοπίζεται σε τρόφιμα όπως η μελιτζάνα, είναι ικανές να εξουδετερώσουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και να μειώσουν το ενδεχόμενο υποτροπής ορισμένων τύπων καρκίνου. Αν και η έρευνα για το θέμα παραμένει περιορισμένη, οι SRGs έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά του καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι ενώσεις που βρίσκονται στις μελιτζάνες αλληλεπιδρούν με τον καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

πηγή 

https://www.ygeiamou.gr/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια