Ticker

6/recent/ticker-posts

Ψωμάκια μπριός από πατάτα


ΤΕΜΑΧΙΑ 6
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1Ω
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 2/5

Αφράτα, σπιτικά ψωμάκια μπριός με πατάτα, από τον Σεφ Γιώργο Τσούλη, που θα σας τρελάνουν! Τα πιο τέλεια ψωμάκια για να φτιάξετε σαντουιτσάκια, hamburger ή να συνοδέψετε τη σαλάτα σας.

#tsoulotip: Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, γιατί βοηθάει το ζυμάρι να γίνει πιο αφράτο.

ΥΛΙΚΑ

1 κ.γ. μαγιά ξηρή

1 ½ κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική

120-150 ml νερό, χλιαρό

15-20 ml γάλα, χλιαρό

200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

150 γρ. αλεύρι, για ψωμί

1 αυγό, medium

30 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για το άλειμμα στο τέλος

1 μικρή πατάτα, βρασμένη και λιωμένη σαν πουρές

1 πρέζα αλάτι

1 κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο γάλα, για το άλειμμα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑ Θερμίδες 555 28%
ΒΑΖΑ Λίπος 10.4g 15%
ΒΑΖΑ Kορεσμένα 5.8g 29%
ΒΑΖΑ Πρωτεΐνες 13.9g 28%
ΒΑΖΑ Yδατάνθ. 99.8g 38%
ΒΑΖΑ Σάκχαρα 6.7g 7%
ΒΑΖΑ Αλάτι 0.1g 1.67%
ΒΑΖΑ Ινες 3.2g 13%

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και το γάλα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μείγμα στη άκρη για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2 Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι γ.ο.χ., το αλεύρι για ψωμί, το μείγμα με τη μαγιά, το αυγό, το βούτυρο, τη πατάτα και το αλάτι. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα, με το γάντζο, για 5 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια λεία ζύμη.
3 Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ώρα.
4 Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, την κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι.
5 Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια ζύμης, αφήνοντας κενό μεταξύ τους διότι θα φουσκώνουν. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι, για 1 ώρα.
6 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στον αέρα.
7 Αλείφουμε τα ψωμάκια με το άλειμμα κρόκου και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
8 Αφαιρούμε τα ψωμάκια μπριός από τον φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και σερβίρουμε.
 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια