Ticker

6/recent/ticker-posts

Μοσχαράκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα: η κλασική εκδοχή και οι παραλλαγές των σεφ

Turkish Hunkar Begendi meat on a bed of baked eggplant with bech

Το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι αναμφισβήτητα ένα από τα all time classic μαμαδίστικα φαγητά, που αγαπάμε να τρώμε τις Κυριακές με όλη την οικογένεια παρούσα. Άλλοι το προτιμούν με χοντρά μακαρόνια, άλλοι με πουρέ, ρύζι, ή τηγανητές πατάτες, ακόμη και με πουρέ μελιτζάνας σερβίρεται ως «χουνκιάρ μπεγεντί».

Είτε λέγεται κοκκινιστό, είτε ραγού (που είναι η γαλλική ονομασία του κρέατος που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με λαχανικά και πηχτή σάλτσα), είτε ραγκού (το αντίστοιχο του ραγού στα ιταλικά, που συνοδεύεται συνήθως με μακαρόνια) ή γιαχνί, τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι το κρέας μαγειρεύεται μέσα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, με σκόρδο, κρεμμύδι και καρότο, αρωματίζεται με μυρωδικά όπως το θυμάρι, το σέλερι, η δάφνη και μπαχαρικά όπως ξύλο κανέλας ή μπαχάρι και μαγειρεύεται στην κατσαρόλα. Εδώ δεν θα μιλήσουμε για το μοσχάρι γιουβέτσι, που είναι μια τελείως διαφορετική κατηγορία και ψήνεται στον φούρνο.

Μερικές συμβουλές
Κατ’ αρχήν ξεκινάμε από την επιλογή του κρέατος, που για να είναι μαλακό και νόστιμο πρέπει να είναι από μοσχαρίσια σπάλα ή ελιά.
Άλλες συνταγές χρησιμοποιούν φρέσκια ντομάτα σε κομμάτια ή τριμμένη και άλλες κονσέρβα, κονκασέ που είναι σε κομμάτια ή χυμό ντομάτας. Να έχετε υπόψη ότι η φρέσκια ντομάτα είναι πιο υδαρής, οπότε χρειάζεται σίγουρα προσθήκη πελτέ, για να δέσει η σάλτσα και να έχει έξτρα ντοματένια γεύση.
Αν χρησιμοποιήσετε καρότο, αυτό έχει την ιδιότητα να ισορροπεί την οξύτητα της ντομάτας, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη.

Επειδή υπάρχουν πολλές συνταγές κοντά στην κλασική του εκδοχή, αλλά και άλλες τόσες παραλλαγές της, εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές, καθώς και μερικές προτάσεις γνωστών μας σεφ. Διαβάζοντάς τες μπορείτε να πάρετε ιδέες και να δημιουργήσετε το δικό σας αγαπημένο πιάτο.

Οι κλασικές εκδοχές


Μοσχαράκι κοκκινιστό
Η Ιωάννα Σταμούλου μαγειρεύει το φαγητό, που μαζεύει γύρω του όλη την οικογένεια και χαρίζει μεγάλη ευχαρίστηση σε κάθε μπουκιά. Συνοδεύεται το ίδιο επιτυχημένα με ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές.


Μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι πολύχρωμο
Από τα πιο κλασικά φαγητά για το οικογενειακό τραπέζι, στην εκδοχή της Γεωργίας Κοφινά το κοκκινιστό μοσχάρι σερβίρεται ιδανικά με ρύζι με πολύχρωμα λαχανικά.


Moσχαράκι τας κεμπάπ με πιπεριές και πουρέ καρότο-πατάτα
Σε αυτή τη συνταγή το κλασικό τας κεμπάπ συνδυάζεται στην κατσαρόλα με φρέσκα λαχανικά και γαρνίρεται με ξεχωριστό πουρέ από καρότα και πατάτα.


Χουνκιάρ μπε(γ)εντί με τας κεμπάπ
Ένα πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας του οποίου το όνομα σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “ο Σουλτάνος ευχαριστήθηκε”. Έτσι λοιπόν θα το ευχαριστηθείτε κι εσείς, όπως ο Σουλτάνος που το πρωτοδοκίμασε.


Μοσχαράκι ραγού με χυλοπίτες
Ο Λάμπρος Βακιάρος αναμειγνύει το μοσχαράκι ραγού με χυλοπίτες και δημιουργεί ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Μην ξεχάσετε στο τέλος να βάλετε λίγο γραβιέρα και μαϊντανό.

Ακόμη:
Ο Άκης Πετρετζίκης στην παραδοσιακή εκδοχή του για μοσχαράκι κοκκινιστό το αρωματίζει με σέλερι και θυμάρι, χρησιμοποιεί αρκετά καρότα και κόκκινο κρασί και πριν βάλει το μοσχάρι στην κατσαρόλα περνάει τα κομμάτια του σε ένα μπολ με αλεύρι και αλατοπίπερο. Όσο για συνοδευτικό προτείνει ρύζι μπαζμάτι.

Ο Γιάννης Λουκάκος μαγειρεύει το κοκκινιστό μοσχάρι προσθέτοντας μεταξύ άλλων ζωμό κοτόπουλου, ολόκληρες ντομάτες, καρότα, κρασί και θυμάρι και βάζει στην κατσαρόλα πατάτες κομμένες κυδωνάτες και βρασμένο αρακά στο τέλος.

Οι παραλλαγές

Μοσχάρι στην κατσαρόλα με κολοκύθα και γλυκό κρασί
Το πιάτο αυτό του Ανδρέα Λαγού αξιοποιεί τη φθινοπωρινή κολοκύθα με έναν από τους πιο νόστιμους τρόπους.


Μοσχαράκι με μελιτζάνες και δαμάσκηνα
Εδώ ο Ηλίας Μαμαλάκης φτιάχνει ένα ιδιαίτερο πιάτο με μοσχάρι, που ιδανικά συνδυάζεται με ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.


Μοσχαράκι κοκκινιστό με λαχανικά
Ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, που θα αρέσει πολύ και στα παιδιά. Το μοσχαράκι μαγειρεύεται με φασολάκια και δίνει το τέλειο αποτέλεσμα.


Μοσχαράκι σαν χιουνκάρ αλλά με χούμους
Ακούγοντας τη λέξη «ρεβίθια» το μυαλό μας πάει αμέσως στο χούμους. Εδώ η Εύα Μονοχάρη ετοιμάζει το κλασικό χούμους με την προσθήκη ψητού κουνουπιδιού, που σερβίρεται με πικάντικο μοσχαράκι και γίνεται το πιο comfort food, που θα μπορούσε κανείς να απολαύσει όχι μόνο στο Κυριακάτικο, αλλά και στο καθημερινό του τραπέζι!


Μοσχαράκι με κυδώνια και αρμπαρόριζα
Τα κυδώνια και η αρμπαρόριζα «μεταμορφώνουν» το μοσχαράκι σε ένα γκουρμέ πιάτο με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου. Το ιδιαίτερο σε αυτήν την συνταγή δεν είναι μόνο η νοστιμιά του, αλλά και ο αρωματικός του χαρακτήρας.


Ψωμόπιτα με κοκκινιστό μοσχαράκι
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ρίχνει στον φούρνο ελληνικές αλμυρές πίτες απίστευτης νοστιμιάς και μας τις σερβίρει μέσα από τη δική του φρέσκια ματιά.

Ακόμη:

Ο Έκτορας Μποτρίνι μαγειρεύει το μοσχάρι ραγού με μελιτζάνες, τις οποίες κόβει σε ροδέλες και τις προσθέτει στην κατσαρόλα με το κρέας λίγα λεπτά πριν την αποσύρει από τη φωτιά. Χρησιμοποιεί ζωμό βοδινού, σέλερι και μαϊντανό και από καρυκεύματα γαρίφαλο και δάφνη. Συνοδεύει το πιάτο με πέννες ή σέλινο το αντίστοιχο ζυμαρικό στην ελληνική του εκδοχή.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου από την άλλη δίνει μια τελείως άλλη διάσταση στο γνωστό έδεσμα. Φτιάχνει πρώτα το μοσχαράκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα με τον κλασικό τρόπο, προσθέτοντας από μυρωδικά θυμάρι, δαφνόφυλλο, σέλερι και από μπαχαρικά πάπρικα και παράλληλα φτιάχνει έναν πλούσιο πουρέ με κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια, βάζει το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος, το καλύπτει με τον πουρέ, πασπαλίζει με τυρί και το ψήνει στον φούρνο μεταμορφώνοντάς το σε ογκρατέν.


 ΕΥΗ ΣΚΛΑΤΙΝΙΩΤΗ

 https://www.olivemagazine.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια