Ticker

7/recent/ticker-posts

Κλείδωσε το Food Pass: Έρχεται νέο επίδομα για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, η έμμεση κυβερνητική επιβεβαίωση

Κλείδωσε το Food Pass: Έρχεται νέο επίδομα για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, η έμμεση κυβερνητική επιβεβαίωση
Μετά το Power Pass, το Fuel Pass ακόμα και το Evia Pass... ένα νέο κουπόνι έρχεται να προστεθεί. Πρόκειται για το Food Pass και θα αφορά τα ψώνια στο σουπερ μαρκετ, όπως είχε ενημερώσει πριν μέρες το Dnews και φαίνεται να επιβεβαίωσε έμμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση ανακοίνωσης του φημολογούμενου Food Pass, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που σας μετέφερε προ ημερών το Dnews εξετάζεται ακόμη από το οικονομικό επιτελείο με σοβαρές πιθανότητες να υλοποιηθεί.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα μέτρα τα οποία φαίνεται να έχουν κλειδώσει είναι μία νέα επιταγή ακρίβειας κοντά στα Χριστούγεννα για τους ευάλωτους πολίτες, ένα νέο επίδομα βενζίνης (fuel pass) το οποίο θα είναι μεγαλύτερο σε ποσό και θα περιλαμβάνει περισσότερους πολίτες ως δικαιούχους και φυσικά η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Το μοτίβο του Food Pass αναμένεται να είναι παρόμοιο με εκείνο του Fuel και Power Pass, το οποίο θα αφορά την χορήγηση οικονομικής βοήθειας για τρόφιμα και σούπερ μάρκετ. Με τις τιμές των τροφίμων να ανεβαίνουν συνεχώς, στο τραπέζι βρίσκεται και η ιδέα για ένα voucher αγοράς προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ένα νέο food pass ύψους 200 ευρώ στα πρότυπα του fuel και power pass που θα δίνει τη δυνατότητα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες να ψωνίσουν τρόφιμα και είδη ανάγκης στα σούπερ μάρκετ.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το Food Pass, σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη όπως είχε δοθεί και το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και Πάσχα στις εξής κατηγορίες:

-χαμηλοσυνταξιούχοι
-άνεργοι
-ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κατηγορίες που είχαν λάβει το έκτακτο επίδομα την πρώτη φορά ήταν:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση η επιταγή ακρίβειας δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα μπορεί να εξαργυρωθεί μόνο στα σούπερ μάρκετ- ή σε οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων, όπως ακριβώς έγινε και το Fuel Pass. Το πρόβλημα με μια ενδεχόμενη άυλη κάρτα στα κινητά, είναι πως, εάν δοθεί και σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, πρόκειται για ανθρώπους μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία.

Έτσι, ενδεχομένως να παρουσιαστούν σοβαρές δυσκολίες στη χρήση και εξαργύρωση των επιταγών. Αν από την άλλη, μπουν τα χρήματα απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε μιλάμε για την επιταγή ακρίβειας που δόθηκε και τις προηγούμενες φορές.

Έμμεση επιβεβαίωση από τον Οικονόμου

"Σε κάθε πτυχή του οικονομικού βίου των ανθρώπων, είτε αυτό αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων στην καθημερινότητα, στο σούπερ μάρκετ, στις αγορές του, είτε αφορά στη θέρμανσή του (…) έχοντας πλήρη ενσυναίθηση των προβλημάτων, η κυβέρνηση κάθε δυνατότητα που υπάρχει με προσοχή για να μην τινάξουμε την οικονομία στον αέρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ.

Πρόκειται για την πρώτη έμμεση επιβεβαίωση από κυβερνητικό εκπρόσωπο για αυτό το νέο επίδομα που θα αφορά στη στήριξη πολιτών για να κάνουν τα ψώνια τους στα σούπερ μάρκετ εν μέσω ανατιμήσεων.

“Έχουμε μια σελίδα από πολλά και διαφορετικά μέτρα”

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που είναι στο τραπέζι, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα εξεταστούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν όλα. «Έχουμε μια σελίδα από πολλά και διαφορετικά μέτρα. Υπάρχουν πολλά μέτρα στο τραπέζι, τα έχουμε κοστολογήσει όλα, τα έχουμε ιεραρχήσει και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα θα γίνουν στην ΔΕΘ και όχι αργότερα, αφού τα μέτρα θα πρέπει να περιγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στην Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου». 

 

 

πηγή:

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια