Ticker

6/recent/ticker-posts

«Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη εάν...»: 8 σοφές γιαγιάδες συμβουλεύουν

«Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη εάν...»: 8 σοφές γιαγιάδες συμβουλεύουν
Τα νιάτα σπανταλιούνται στους νέους, λέει μια λαϊκή ρήση και κάπως σύμφωνους μας βρίσκει, μη σας το κρύψουμε. Τα ωραία, υγιή, ρωμαλέα χρόνια μας σπανταλιούνται συχνά σε βλακείες, που όταν ο καιρός έχει πια περάσει και η εμπειρία μάς έχει δωρίσει ένα κάρο μαθήματα, τις μετανιώνουμε.

Πώς να νικηθεί αυτό το πρόβλημα όμως; Κατ' αρχάς, μάλλον δεν πολυνικιέται, ας μη γελιόμαστε. Κι αυτό γιατί αν δεν πάθεις, πώς θα μάθεις; Ο μόνος τρόπος να μάθεις έστω λίγο είναι να ακούσεις τις συμβουλές που όσοι έπαθαν μπορούν να σου προσφέρουν. 

Οκτώ γυναίκες στην τρίτη ηλικία μοιράζονται λίγη απ' την εμπειρία τους και μας βοηθούν να αποφύγουμε τα λάθη που οι ίδιες έκαναν. 

Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν έδινα λιγότερη σημασία στα πατώματα, στα πιάτα, στα πλυντήρια και στα καθαρά χαλιά. Όλη μου τη ζωή έπλενα κι έτρεχα. Και τι κατάλαβα; Ας τα 'χα αφήσει και μια φορά, για να χορτάσω τους γιους μου. Το σπίτι είναι για να το ζούμε, όχι για να μας ζει.

Η ζωή  μου θα ήταν καλύτερη αν είχα αφήσει απ' έξω την πεθερά μου. Μια ζωή μέσα στο σπίτι μας, πάντα εκεί να μου λέει πώς να τα κάνω όλα, να με διορθώνει, να με υποτιμάει κι εγώ να υπομένω. Αν παντρευόμουν πάλι, θα της έλεγα και κανένα «όχι». 

Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν τον είχα χωρίσει. Είπα να μην χαλάσω το σπίτι μας. Δεν καταλάβαινα τότε ότι τα σπίτια δεν χαλάνε με χωρισμό. Με καυγάδες χαλάνε. 

Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν δεν είχα πει «όχι» σ' εκείνη τη δουλειά. Νόμιζα ότι δεν έχω χρόνο, ανησυχούσα για τα παιδιά μου και το σπίτι μου, πίστευα ότι δεν θα τα καταφέρω. Σε μια μέρα μέσα έχασα μια ευκαιρία που μπορεί να με είχε κάνει ευτυχισμένη. 

Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν έλεγα όσα μ' ένοχλούσαν. Έφαγα τα χρόνια μου να λέω σ' όλους «ναι», να τα δέχομαι όλα. Η ζωή θέλει και λίγο τσαγανό. Δεν γίνεται να μας κάνουν ό,τι θέλουν. 

 Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν ταξίδευα περισσότερο. Όλο ντοκιμαντέρ βλέπω στην τηλεόραση, συνέχεια ονειρεύομαι τα ταξίδια. Τώρα μεγάλωσα, πού να πάω; Να πηγαίνετε ταξίδια, να βλέπετε νέα μέρη, όμορφα τοπία, άλλους ανθρώπους. 

Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν είχα τελειώσει το σχολείο. Όλα τα κορίτσια στο χωριό μου τότε το σταματούσαν το σχολείο. Εγώ το αγαπούσα όμως κι ήθελα να μπω στο πανεπιστήμιο. Να διαβάζετε και να μαθαίνετε, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να είστε καλοί άνθρωποι και χρήσιμοι. 

Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν ήμουν πιο υπομονετική με τα παιδιά μου. Όλο θύμωνα, όλο αγωνιούσα, όλο τα μάλωνα. Για το καλό τους το έκανα, για να γίνουν σωστοί άνθρωποι. Στα γεράματα τα καταλαβαίνεις όλα όμως. Γι' αυτό να προσέχετε... και δίνετε αγάπη στα παιδιά, γιατί όλα εδώ πληρώνονται.

Συμβουλές

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια