Ticker

6/recent/ticker-posts

Άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού 27 MW σε Ανατολικό Άσκιο και Μαγούλα Βλάστης παρά τις αντιδράσεις τριών κοινοτήτων

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας χορήγησε άδεια εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 27 MW, στη θέση «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΣΚΙΟ – ΜΑΓΟΥΛΑ» των Δημοτικών Ενοτήτων Ασκίου και Βλάστης, των Δήμων Βοΐου και Εορδαίας, με φορέα του έργου την εταιρεία με επωνυμία «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΣΚΙΟ – ΜΑΓΟΥΛΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Το έργο χωροθετείται σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις. Ο ΑΣΠΗΕ θα αποτελείται από έξι (6) ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ,ονομαστικής ισχύος 4,5 MW και ονομαστικής τάσης 720 V έκαστη.

Η πρόσβαση στη νότια πλευρά του ΑΣΠΗΕ θα ξεκινά από την Εγνατία οδό, θα συνεχίζει στην Ε.Ο. Κοζάνης – Ιωαννίνων, θα ακολουθεί την επαρχιακή οδό Σιάτιστας – Γαλατινής, στη συνέχεια υφιστάμενη δασική οδό από Γαλατινή προς Άσκιο και τέλος υφιστάμενη δασική οδό του γειτονικού λειτουργούντος ΑΣΠΗΕ στη θέση «Ανατολικό Άσκιο Μαέστρος» στο Δήμο Βοΐου με φορέα του έργου την εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.», ενώ στη βόρεια πλευρά θα γίνεται από υφιστάμενη δασική οδό που ξεκινά από σημείο της επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας – Βλάστης.

Ο ΑΣΠΗΕ θα συνδεθεί με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω του Υποσταθμού (Υ/Σ) Ανύψωσης Τάσης 33/150 kV, στη θέση «Γρατσιάνη», συνοδό έργο του γειτονικού λειτουργούντος ΑΣΠΗΕ στη θέση «Ανατολικό Άσκιο Μαέστρος» στο Δήμο Βοΐου με φορέα του έργου την εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.».

H εγκατάσταση αιολικού έργου στη θέση «Μαγούλα» είχε βρει αντίθετους τους κοινοτάρχες Βλάστης του Δήμου Εορδαίας, Ναμάτων και Σισανίου του Δήμου Βοΐου, οι οποίοι είχαν εκφράσει τη βαθιά τους δυσαρέσκεια, την άρνηση και ταυτόχρονα τη διαμαρτυρία τους για τον σχεδιασμό αυτό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι λόγοι της αντίθεσής τους στο έργο αυτό συνδέονται με τη ζημιά που θα επιφέρει στην κτηνοτροφία και αναπτύσσεται για χρονικό διάστημα έξι μηνών και σε αριθμούς αποτιμάται σε 20.000 αιγοπρόβατα, θα απειληθεί με εξαφάνιση το πλούσιο φυτικό και ζωικό βασίλειο γιατί η «Μαγούλα» είναι το «σπίτι» της άγριας πανίδας, ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με το νερό, μέσω του Μύριχου ποταμού, να καταλήγει στον Αλιάκμονα .Τέλος θεωρούν αδιανόητο «να υποστούν τον οπτικό βιασμό των κορυφογραμμών μας από τις ανεμογεννήτριες».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

 

πηγή

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια