Ticker

6/recent/ticker-posts

Σταφύλια: 9 σημαντικά οφέλη για την υγεία μας – Γιατί πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας

Το σταφύλι είναι το φρούτο που είναι συνδεδεμένο με τις καλοκαιρινές διακοπές. Το βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες και χρώματα ανάλογα με τον τόπο που καλλιεργείται. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχει η φλούδα του σταφυλιού καθορίζουν και το χρώμα της ποικιλίας και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών.

Τα σταφύλια είναι γευστικά, βελτιώνουν την υγεία και αυξάνουν την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Εφοδιάζουν το σώμα μας με σημαντικές ποσότητες καλίου, σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών.

Όπως επισημαίνει το Australian Table Grape Association, όλα τα σταφύλια περιέχουν σημαντικά συστατικά. Ένα από αυτά είναι η ρεσβερατρόλη, μια θαυματουργή πολυφαινόλη, η οποία απαντάται σε υψηλότερες ποσότητες κυρίως στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού.

Τα 9 σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών:

Βελτιώνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων

Οι πολυφαινόλες, που εμπεριέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα σταφύλια, βοηθούν στη βελτίωση της ευκαμψίας και της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού και την επούλωση των πληγών.

Λειτουργούν ως ισχυρά αντιφλεγμονώδη

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παρέχοντας υποστήριξη στις αρτηρίες, την καρδιά, ανακουφίζοντας την αλλεργική απόκριση και ενισχύοντας τις επανορθωτικές λειτουργίες.

Προφυλάσσουν από τα σημάδια γήρανσης

Η ρεσβερατρόλη, γνωστή ως «αντιστροφή όλων» (resveratol – reverse all), βοηθά στην πρόληψη από τα σημάδια γήρανσης, καθώς και άλλες δερματικές παθήσεις.

Προάγουν την υγεία των ματιών

Συμπεριλαμβάνοντας τα σταφύλια στη διατροφή σας, θα εξασφαλίσετε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών, αλλά και υψηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού από την φθορά.

Υποστηρίζουν την λειτουργία του εγκεφάλου

Η ρεσβερατρόλη ενισχύει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να αυξήσει τη γνωστική απόδοση, καθώς και να συμβάλει στην απομάκρυνση των πλακών και των ελεύθερων ριζών, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα εμπλουτισμένη με σταφύλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Προστατεύουν από τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο, το σταφύλι βοηθά στην καταπολέμηση της εμφάνισης και των επιπτώσεων της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης, καθώς και των παθήσεων της καρδιάς, των νεφρών και των οστών. Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεφρών και της καρδιάς, τη σύσπαση των μυών και τη μετάδοση του νευρικού σήματος, ενώ η ρεσβερατρόλη βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος. Επίσης, η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα σταφύλια περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυτοθρεπτικών συστατικών, από τα καροτενοειδή έως τις πολυφαινόλες, τα οποία, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, καθώς και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη βοηθά το DNA να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Χαρίζουν ενέργεια

Τα σταφύλια αποτελούν ιδανικό σνακ για το πρωί ή το μεσημέρι, καθώς μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.

ΠΗΓΗ:

https://www.instyle.gr/ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια