Ticker

7/recent/ticker-posts

Φορολογικές δηλώσεις: Τα 4 παράθυρα για απαλλαγές και εκπτώσεις φόρου

Τι ισχύει για ηλεκτρονικές αποδείξεις και ενοίκια – Οσα πρέπει να ξέρετε για τις εκπτώσεις στο φόρο εισοδήματος – Οι δαπάνες, τα ποσά και τα ανώτατα όρια
Εκπτωση φόρου εισοδήματος έως 2.200 ευρώ δικαιούται κάθε φορολογούμενος ο οποίος μέσα στο 2022 έχει πληρώσει με ηλεκτρονικά μέσα συνολικά ποσά μέχρι και 5.000 ευρώ για να εξοφλήσει αμοιβές προς συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Ακόμα, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μπορούν να απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που δεν κατάφεραν να εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Σημαντικές απαλλαγές και μειώσεις φόρων δικαιούνται οι ανάπηροι αλλά και όσοι κάνουν μία δωρεά.

Ποιες e-δαπάνες «μετράνε»
Οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για:

κτηνιατρικές υπηρεσίες,
εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ, σκυροδέματος,
υπηρεσίες ταξί,
κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς,
υπηρεσίες κηδειών,
μασάζ, φυσικής ευεξίας,
καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες,
ανάπτυξη φωτογραφιών,
σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή,
διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου,
προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες),
νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης και στο βάθος κατάργηση μέσω περιουσιολογίου
Για κάθε φορολογικό έτος από το 2022 έως και το 2025 εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιούνται στις 20 κατηγορίες επαγγελμάτων με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως. Για δαπάνες 5.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα ανέλθει στα 3.000 ευρώ και για 15.000 ευρώ στα 4.500 ευρώ.

«Ταβάνι» τα 5.000 ευρώ
Αν όμως κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ δεν θα αφαιρεθεί το 30% δηλαδή 6.000 ευρώ αλλά το ποσό των 5.000 ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο. Το ποσό που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου.

Δηλαδή, αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ και το ποσό που πρέπει με βάση τις δαπάνες να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ αυτό θα περιοριστεί αυτόματα στα 4.500 ευρώ.

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και άλλες παραϊατρικές υπηρεσίες «μετράνε» διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Πατάει γκάζι στους e-πλειστηριασμούς ακινήτων – Ποια βγαίνουν στο «σφυρί»
Μείωση φόρου για αναπήρους
Μείωση φόρου 200 ευρώ προβλέπεται επίσης για το φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη του, εφόσον ανήκουν σε μια απ’ τις παρακάτω κατηγορίες:

α) πρόσωπα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (Α.Σ.Υ.Ε.) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία,

β) ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί ή/και αξιωματικοί, οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο,

γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και

δ) πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

Διαβάστε και: Χρέη στην Εφορία: Στα 6,7 δισ. οι απλήρωτοι φόροι στο 11μηνο του 2022
Μειώσεις φόρου για δωρεές
Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 20% επί των ποσών δωρεών προς τους φορείς που ορίζονται παρακάτω, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους το ποσό των 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Ανείσπρακτα ενοίκια
Τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2022 ο ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, αν μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και έχει προσκομιστεί πριν από την υποβολή της δήλωσης το κατά περίπτωση ευκρινές αντίγραφο αυτών στη ΔΟΥ.

πηγή:

www.kozanilife.gr/ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια