
Το καρπούζι είναι ίσως ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού. Γνωρίζατε ότι περιέχει επίσης πληθώρα βιταμινών ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C;
Τι γνωρίζουμε για το καρπούζι;
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων καρπούζι εμπεριέχει 92 γραμμάρια νερό, 0,61 γραμμάρια πρωτεΐνη, κοντά στα 8 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,15 γραμμάρια λίπος. Επίσης, έχει μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο.
Τα οφέλη στην καρδιά
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το αμινοξύ συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών, αλλά ο τρόπος ζωής είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, επομένως η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, η μεσογειακή διατροφή, η μείωση του στρες και ο καλός ύπνος συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.
Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ (πρωτεΐνη) που είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα συμπληρώματα διατροφής των αθλητών επειδή αυξάνει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου που με τη σειρά του αυξάνει την κάθαρση του γαλακτικού οξέος και εξορθολογεί διάφορες διεργασίες των σκελετικών μυών.

Το λυκοπένιο
Για να πάρετε περισσότερο λυκοπένιο, επιλέξτε ένα κόκκινο καρπούζι όσο πιο λαμπερό και ώριμο γίνεται. Επίσης, τα καρπούζια χωρίς κουκούτσι τείνουν να έχουν περισσότερο λυκοπένιο από αυτά με σπόρους.
Το καρπούζι έχει μια άλλη φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη (αυτή είναι μια κίτρινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία από την οικογένεια των καροτενοειδών) η οποία συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις από φλεγμονές.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρπουζιού με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας.
Συμβάλει στην υγεία των ματιών
Μια μέτρια φέτα καρπούζι περιέχει 9-11% της ποσότητας βιταμίνης Α που χρειάζεται το σώμα κάθε μέρα. Αυτή η βιταμίνη είναι ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.
Το ζουμερό καρπούζι περιέχει 92% νερό, επομένως αυτός είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ωστόσο, φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά και μην τρώτε μόνο καρπούζι αλλά και άλλα εξίσου νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα.

Σε σύγκριση με άλλα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη, υποκατάστατα ζάχαρης ή άλλα επεξεργασμένα συστατικά που μερικές φορές είναι πλούσια σε θερμίδες, μια μερίδα καρπούζι όπως ήδη αναφέραμε προσφέρει λίγες θερμίδες.
Ποσότητα ζάχαρης
Γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι το καρπούζι ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα;
0 Σχόλια